INGE HENDRIKS

De aanleiding

In 1999 kreeg ik het boek  Non-Violent Communication van Marshall B. Rosenberg van mijn moeder, met de woorden: 'Dit is iets voor jou.' Het boek heb ik in één adem uitgelezen en was verwonderd dat taal zo gebruikt kan worden om zoveel helderheid en verbinding te scheppen. De vier stappen die Marshall aanbiedt, waarneming, gevoel, behoefte en verzoek herkende ik en dacht: 'Zo ga ik het in het vervolg doen. Zo wil ik naar anderen mensen luisteren, zo wil ik communiceren. Dit vervult mijn behoefte aan respect voor iedereen.' 

Weten en doen

De truc die Marshall had, de vier stappen op een spiekbriefje in zijn mouw om zich doorlopend bewust te zijn van zijn manier van communiceren en luisteren, die dacht ik te onthouden ...... Maar in situaties waarin ik het lastig vond om mij uit te drukken of om te horen wat de ander zei, schudde ik die vier stappen niet even uit mijn mouw! Langzaam namen mijn gewoontes het leven weer over en dobberde mijn bewustzijn daar waar het altijd heeft gezeten, ver weg.

2012

In dat jaar kregen we op het werk een twee daagse training van Jan van Koert. Verheugd dat ik zomaar opnieuw met NVC in aanraking kwam, heb ik ervaren dat lezen en weten echt iets anders is dan met elkaar oefenen! Het werd mij hartstikke duidelijk waarom alleen lezen en weten niet voldoende is geweest om mijn bewustzijn scherp te houden. Ik heb mij direct ingeschreven voor de jaartraining. Geweldloze Communicatie zoals het ook genoemd wordt, startte voor mij als een nieuwe manier om naar anderen te luisteren en bewuster te communiceren. Gaandeweg veranderde dat in een andere, zorgvuldigere manier om met mijzelf om te gaan. Door middel van GC kom ik in contact met mijn behoeften en de manieren waarop ik kies deze te vervullen. Mijn behoeften helder hebben betekent mijn grenzen(h)erkennen en deze uiten zonder dat dit ten koste gaat van schuld, schaamte of ruzie, dus de verbinding met mijzelf en de ander.

Geweldloze Communicatie draagt voor mij bij aan harmonie, rust, vrijheid, vertrouwen en acceptatie, kortom Vrede in mijzelf. Dit noem ik zo omdat onlangs in DWDD een prachtig pleidooi werd gehouden door David van Reybrouck die samen met Thomas d'Ansembourg het boek 'Vrede kun je leren' heeft geschreven.  https://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/373214  Beter kan ik het niet verwoorden wat GC kan betekenen en hoe dit o.a. bij Air France, ziekenhuizen en scholen al een onderdeel is van het programma.

Voor mij is GC de basis voor alles. Thuis, werk, onderwijs, zorg, echt alles. GC gaat uit van onze universele menselijke behoeften, wat zal ik nog meer zeggen? Duidelijk toch?

Nieuwsgierig waar ik o.a. gewerkt heb?

Op dit moment werk ik bij Cosis in Haren. Binnen Cosis geef ik trainingen geweldloos communiceren. Daarvoor docent Nederlands bij VSO Kentalis, Leon v Gelder, Alfa College NT1, Nassau College NT2. Voordat ik in 2004 voor de klas stond gaf ik autorijles bij rijschool Oosterpoort en daarvoor werkte ik o.a. in kledingzaken, horeca en kapsalons.   

Benieuwd welke opleidingen, trainingen ik o.a. in Geweldloze Communicatie heb gedaan?

Integratie jaar, Train de trainer, Mediation, Deepening for trainers, Life enriching education 2017 in Warschau, Empathic listening van Allan Rohlfs, Shame & Vulnerability van Sophie Bakker, Sociocratie van Dominique Hamerlijnck, Listening among the trees van Bridget Belgrave. Werkvormen NVC bij Elkie Deadman. Daarnaast geassisteerd bij verschillende trainingen van Christiaan Zandt en Jan van Koert. Ik ben inmiddels internationaal gecertificeerd trainer en lid van de GC kring voor trainers in Geweldloze Communicatiewww.cnvc.org