Hier komt binnenkort een knop waaronder je de eerste zes stappen vindt van de 'eten als strategie' kennismakingsworkshop. Tot die tijd kun je een mailtje sturen naar: info@detaaltafel.nl en stuur ik je het toe.

Inge

De naam Geweldloze Communicatie zorgt misschien voor verwarring in combinatie met eten. Maar herken je dit?

"Morgen begin ik met…"
"Eentje kan geen kwaad."
"Nou eet dan die laatste ook maar op, je hebt het nu toch al verpest."
"Ach ze moeten mij maar nemen zoals ik ben hoor." (Om een week later opnieuw te denken: "morgen begin ik.")
"Waarom kan ik ook nooit eens iets volhouden?"
"He, ik was zo goed bezig en nu verpest ik het weer."
"Ik zal iedereen eens laten zien dat ik het kan."
"Als ik ...kg weeg, dan ben ik gelukkig."
"Als ik die broek weer aankan, dan trakteer ik mijzelf op een uitje."

Innerlijk conflict
Je hebt denkbeelden over wat goed of verkeerd is, je hebt een opvatting over jezelf zoals je vindt dat je moet zijn. Je vergelijkt jezelf met anderen. Jezelf vergelijken met…., is één van de hoofdoorzaken van je innerlijke conflict. Je vicieuze cirkel wordt gevoed door dit innerlijke conflict. Zelfbeoordeling is het grootste obstakel op je pad naar zelfbegrip. Waar zit nu het ‘geweld’? In de verwijten naar onszelf en de eisen die we stellen aan onszelf.

Geweldloze Communicatie

GC is een waanzinnig praktische manier om voorgoed af te rekenen met jezelf op bovenstaande manier te kwellen.
GC helpt je om inzicht te krijgen in al die gedachtes, door je onderliggende behoeftes te zoeken. Behoeftes kunnen zich op twee manieren laten horen, door onze gedachtes en door onze gevoelens. Als je die onderzoekt kom je bij je werkelijke drijfveren uit. Je motor. Want achter elke (re)actie zit een onvervulde behoefte.Geweldloze Communicatie wordt ook wel de taal van het hart genoemd. GC is het gedachtegoed van Marshall Rosenberg. 

Eten

Ontbijt, lunch, tussendoortjes en avond eten. Onze dag is gevuld met eten. Eten wordt geassocieerd met gezelligheid, liefde en gezondheid. Om mij heen zie ik hoe iedereen bezig is gezonder te eten. We letten op het snoepgedrag van onze  kinderen, we motiveren elkaar om te lijnen en te sporten. De winkels brengen hun eerlijke en gezondere producten onder de aandacht. Daarnaast geven we elkaar kilo’s ‘Merci’ om onze waardering en liefde naar elkaar te uiten. We roepen dingen zoals: "Maar jij kan het hebben!" of  "Maar dit heb ik speciaal voor jou in huis gehaald! als het gebakje wordt afgeslagen. En als je fris neemt in plaats van alcohol: "Doe niet zo ongezellig." Al met al vinden we van alles over elkaar én onszelf én over eten.